Popular Thai Northern foods
Lanna food is a
unique food set which presides in the Northern regions of Thailand. Foods which
originated from the ancient Kingdom of Lanna (hence Lanna food) and many which
are hard to find in other regions of Thailand. Traditionally eating in Northern
Thailand is haunched at small, round tables known as Khantoke tables and if given the chance do not pass on a
Khantoke feast. Here you will find Northern Thai food at its best.
1. Khao Soi Curry (Khao Soi, )
Khao Soi Curry is easily the most
popular dish with visitors to Northern Thai Food. For me it also the most
underrated of curries in Thailand. Khao Soi should top everyone’s ‘to do’ list
when eating Thai Food. A mild, coconut based curry served over soft egg noodles
and topped with crisp egg noodles. Perfected by optional additions of lime,
onion, chilli and pickled cabbage. Khao Soi is easily found in both street food
and restaurants throughout Northern Thailand and costs around 30 to 50 baht per
bowl. You will also find Khao Soi on many Bangkok menus.
2. Northern Thai Sausage (Sai Oua, )
‘Chiang Mai Sausage’ as
it is often known. This tasty, spiced pork sausage is found everywhere in the
North and is not to be missed. While hard to admit it even beats my beloved Isan
Sausage. It is honestly that good. Sai Oua fuses many of the signature Thai
tastes; the sour of lemongrass and kaffir lime leaves, the heat of chillies and
of course the all important kick from galangal (ginger). Prepared in spiral
lengths and sold at most street sides and local markets of Northern Thailand.
It is also a big favourite at the Khantoke Table. For those who can’t get
enough Northern Thai Sausage it is also found uncooked to fly home with (as we
do). Costs roughly 300 Baht per Kilo.
3. Chilli Dips
(Nam Prik Ong / Nam Prik Noom)
Both the above are popular Northern Thai
chilli sauces; both essential eating at every Khantoke table. ‘Nam Prik Ong’ is
the more popular of dips a blend of red, birds-eye chillies with pork and
tomato. My preferred dipping sauce however is the ‘Nam Prik Noom’ a fiery dip
combining flavours of toasted green chilli, onion and garlic. If no feasts
planned during your visit you can still find these dips on restaurant menus
matched with nibbles of Kap Moo (deep fried pork skins), sticky rice and a
selection of vegetables.
4. Northern Pork Curry (Kaeng Hang Lei, )
A tender, stewed pork curry which reminds
me of the generic microwave ‘curries’ of the UK (if that means anything to
you). The sauce of Kaeng Hang Lei is the least spicy of curries I’ve come
across in Thailand and is slightly fruity with tastes of tomato. Of course 100%
delicious and makes the perfect curry for those with a less fiery palate. Kaeng
Hang Lei brings a slight Burmese influence infusing turmeric with tamarind,
ginger and garlic. While popularity doesn’t quite match the Khao Soi curry it
does rank highly on Northern Thai menus. Another favourite at Khantoke feasts.
5. Leaf Wrapped Bites (Miang Kham, )
Miang Kham is essential nibble food and offers the perfect
introduction to Northern Thai Food and essential Thai flavours. With Miang Kham
you can pick and mix your own combination of sweet, sour, salty and hot
flavours. Wrap ingredients in a Cha Plu leaf and pop in your mouth. While
ingredients vary with Miang Kham they do normally include a similar set of
shallot onion
6. Fermented Pork Sausage (Naem, )
A minced pork and sticky rice sausage with a unique sour
taste from a 2 day fermentation process. Flavoured with garlic and chilli this
meaty treat is not so different to the better known Isan sausage from nearby
North East regions.
7. Northern Noodles (Khanom Jeen Nam Ngiao, )
‘Khanom Jeen’ – fresh rice noodles and ‘Nam Ngiao’ – spicy
tomato infused broth. Bring together for a uniquely Northern Thai noodle soup.
While there are heartier options of this dish;. Only made better by additions
of lime, beansprouts, pickled cabbage and kap moo (deep fried pork skin).
8. Unripe Jackfruit Curry (Kaeng Khanun, )
A Northern Thai equivalent to the better
known Tom Yum? Except not as delicious. The Kaeng Khanun is a hot and sour soup
which infuses an added fruity flavouring of young unripe jackfruit and the
Northern Thai favourite of cherry tomatoes. Often served with welcome chunks of
pork. I won’t say my Kaeng Khanun is my least favourite of Northern Thai foods
but given the above options it comes low in the pecking order.
อาหารไทยภาคเหนือ
อาหารล้านนาเป็นอาหารที่ไม่ซ้ำกันซึ่งเป็นเอกลักษณ์ในภาคเหนือของประเทศไทย
อาหารที่มาจากอาณาจักรแห่งล้านนาโบราณ อาหารล้านนาและหลายแห่งที่หาได้ยากในภูมิภาคอื่น
ๆ ของไทย
ประเพณีการรับประทานอาหารในภาคเหนือของประเทศไทยมีอยู่ที่โต๊ะขนาดเล็กโต๊ะกลมเรียกว่าขันโตกและหากได้รับโอกาสงานฉลอง
ขันโตก ที่นี่คุณจะได้พบกับอาหารไทยภาคเหนือที่ดีที่สุด
1. ข้าวซอย
ข้าวซอยเป็นอาหารที่นิยมมากที่สุดกับผู้มาเยือนอาหารไทยภาคเหนือ
สำหรับฉันแล้วยังมีแก่นของแกงเผ็ดที่ได้รับการยอมรับมากที่สุดในประเทศไทย ข้าวซอยประกอบด้วย
ไข่อ่อนและราดด้วยก๋วยเตี๋ยวไข่กรอบ โดยการเติมมะนาวหอมพริกและกะหล่ำปลีดอง ข้าวซอยสามารถพบได้ง่ายทั้งในถนนอาหารและร้านอาหารทั่วภาคเหนือและค่าใช้จ่ายประมาณ
30 ถึง 50 บาทต่อชาม นอกจากนี้คุณยังจะได้พบกับข้าวซอยในหลายเมนูในกรุงเทพฯ
2. ไส้กรอกภาคเหนือ ไส้อั่ว
เป็นที่รู้จักกันในชื่อ
"ไส้กรอกเชียงใหม่"
ไส้กรอกหมูรสอร่อยนี้พบได้ทั่วไปในภาคเหนือและไม่ควรพลาด
แม้ว่าจะเป็นเรื่องยากที่จะยอมรับว่าแม้แต่ไส้กรอกอีสาน มันเป็นความจริงที่ดี ไส้อั่ว หลายรสชาติ เปรี้ยวของตะไคร้และใบมะกรูด, ความร้อนของพริกและแน่นอนที่สำคัญทั้งหมดจากข่า
(ขิง) จัดทำขึ้นเป็นเกลียวยาวและขายได้มากที่สุดริมถนนและตลาดท้องถิ่นของภาคเหนือ
นอกจากนี้ยังเป็นที่ชื่นชอบมากที่ขันโตก สำหรับผู้ที่ไม่สามารถรับประทานไส้กรอกได้มากพอแล้วยังพบว่าไม่ได้รับการปรุงอาหารจากบ้าน
(ขณะที่เราทำ) ค่าใช้จ่ายประมาณ 300 บาทต่อกิโลกรัม
3. (น้ำพริกอ่อง / น้ำพริกหนุ่ม)
ทั้งสองข้างต้นเป็นซอสพริกที่นิยมใช้กันในภาคเหนือ
ทั้งการรับประทานอาหารที่จำเป็นทุกงานขันโตก เป็นที่นิยมมากของน้ำพริกผสมผสานของสีแดงพริกตานกกับหมูและมะเขือเทศ
น้ำจิ้มที่เราชื่นชอบคือ "น้ำพริกหนุ่ม" ซึ่งเป็นส่วนผสมที่ลงตัวของพริกเขียวพริกไทยและหอมกระเทียม
หากไม่มีงานเลี้ยงใดวางแผนไว้ในระหว่างการเยือนคุณยังสามารถพบกับเมนูอาหารที่ตรงกับการต้มยำกุ้งทอดข้าวผัดและผัก
4. แกงฮังเล
ซึ่งเป็นภาคเหนือ
เป็นแกงเผ็ดที่เผ็ดมากในประเทศไทยและมีรสหวานเล็กน้อยจากรสชาติของมะเขือเทศ แน่นอน
100% อร่อยและทำให้แกงที่สมบูรณ์แบบสำหรับผู้ที่มีกินเผ็ดได้น้อย แกงฮังเล นำอิทธิพลของพม่าเล็กน้อยมาผสมผสานขมิ้นกับมะขามขิงและกระเทียม
ในขณะที่ความนิยมไม่ค่อยตรงกับแกงเผ็ดข้าวซอยเขาจะมีเมนูอาหารไทยภาคเหนือมาก
ที่ชื่นชอบอีกครั้งในงานฉลอง
5. เมี่ยงคำ
เป็นอาหารที่จำเป็นต่อร่างกายเพราะมีสมุนไพรไทย
เมี่ยงคำคุณสามารถเลือกและผสมผสานการผสมผสานกันระหว่างรสหวานอมเปรี้ยวเค็มและร้อน
ห่อส่วนผสมในปากของคุณ แม้ว่าส่วนผสมจะแตกต่างกันไปกับ เมี่ยงคำ พวกเขามักจะมีชุดของหอม, พริก, ขิง, ถั่วลิสงมะพร้าวและมะนาว
นอกจากนี้ยังมีการห่อหุ้มไว้ล่วงหน้าหรือจำหน่ายตามท้องตลาด
6 แหนม
ไส้กรอกหมูสับและไส้กรอกข้าวผัดกับรสชาติที่เป็นเอกลักษณ์จากการหมัก
2 วัน ปรุงรสด้วยกระเทียมและพริกการรักษาแบบนี้ไม่แตกต่างกับไส้กรอกอีสาน
7. ขนมจีนน้ำเงี้ยว มะเขือเทศรสเผ็ด
นำมารวมกันเพื่อ รสชาติที่ลงตัวของภาคเหนือที่ไม่เหมือนใคร จัดเตรียมแบบดั้งเดิมใช้ลูกหมูสับและชิ้นของเลือดหมูผสมกับขนมจีนน้ำเงี้ยว และเสิร์ฟพร้อมเครื่องเทศน้ำซุปหมูปรุงรส
ทำจากมะนาวถั่วดำกะหล่ำปลีดอง
8. แกงขนุน
เป็นอาหารชาวไทยภาคเหนือที่รู้จักกันดีคือแกง แกงจัขนุนเป็นซุปร้อนและเปรี้ยวที่ช่วยเพิ่มรสชาติขนุนที่ไม่สุกเหมาสำหรับคนที่ชื่นชอบมะเขือเทศภาคเหนือของไทย
มักเสริฟกับหมู ฉันจะไม่บอกว่าแกงขนุนของฉันเป็นอาหารที่ฉันชอบมากที่สุดในภาคเหนือของไทย
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น